Kako pametnim satovima unaprijediti svoje zdravlje

Kako pametnim satovima unaprijediti svoje zdravlje

Pametni satovi danas su u modi, no mnogi se pitaju čemu služe. To pitanje ima smisla, pogotovo ako uzmemo u obzir njihovu visoku cijenu.

Najjednostavnije rečeno, pametni satovi su dodatak pametnom telefonu. Kao i pametni telefoni, pametni satovi mogu primati obavijesti, odgovarati na pozive, pristupiti aplikacijama, ažurirati se i prikazati vrijeme i to sve dok su oko vaše ruke. Njihova velika prednost leži u tome da ih konstantno nosite. Na taj način osobe koje nose pametne satove mogu biti povezane kao nikad prije.

Ove značajke snažno utječu na način na koji se mijenja životni stil vlasnika satova, a samim time i njihovo zdravlje. Danas je lakše poboljšati zdravlje i kondiciju jer smo svjesniji važnosti zdravog života. Nadalje, uz pomoć tehnologije nadohvat ruke imamo aplikacije za tjelovježbu pomoću kojih postavljamo podsjetnike i dnevne ciljeve da bismo ostali motivirani i posvećeni zdravlju.

Ovo su neke od značajki koje pružaju pametni satovi za lakše poboljšanje zdravlja.

1.    Čuva zdravlje srca
Većina pametnih satova ima senzor za praćenje otkucaja srca koji služi za praćenje zdravlja. Pametni satovi mjere otkucaje srca na način da mjere protok krvi blizu zapešća uz pomoć LED-a. Tako možete vježbati uravnoteženo i nećete se prenapregnuti. Možete saznati potrebnu brzinu da biste osigurali odgovarajući broj otkucaja srca ovisno o svojim ciljevima. Tako imate uvid u najveći potreban broj otkucaja srca i način na koji se vaše srce nosi s trenutnim tempom.

2.    Prati temperaturu
Pametni satovi mogu pratiti temperaturu, što znači da možete održavati optimalan broj otkucaja srca. Praćenje je temperature danas lakše i ugodnije nego ikad. Tjelovježba na različite načine djeluje na temperaturu tijela. Kada vježbate, vaše se tijelo grije jer procesi udisanja i izdisanja otpuštaju energiju u mišiće. Najbolje je da temperatura bude na konstantnoj razini. Ako možete držati temperaturu pod kontrolom, to znači da se možete baviti tjelovježbom bez opasnosti.

3.    Broji korake
Prosječna osoba postigne samo 4000 koraka dnevno. S druge strane, preporučeni broj koraka je 10,000. Pametni satovi kontinuirano prate vaše kretanje uz pomoć troosnog akcelerometra. U satovima je također ugrađen i pedometar koji prikazuje koliko ste koraka prešli i koliko vam preostaje do željenog cilja. Podaci se registriraju svaki put kada se pametni satovi nose ili pune. Pomažu u praćenju toga stoji li osoba na mjestu, hoda li, penje li se ili trči. Ne treba vam stručnjak za tjelovježbu da biste dobili informacije koje vam leže na ruci.

4.    Broji kalorije
Pametni satovi koji prate zdravlje ne broje samo korake, već i potrošene kalorije. Mogu odrediti ukupnu potrošnju energije od svih tjelesnih aktivnosti u danu i istovremeno ažuriraju te podatke na uređaju. Na taj način imate točan uvid u broj potrošenih kalorija tijekom tjelovježbe. Ako ste tip osobe koji voli pratiti unos kalorija, pametni satovi savršeni su za pomoć u pravilnoj prehrani i tjelovježbi. Ako želite pomno pratiti svoju prehranu, pregled tih podataka može vam biti od koristi.
 
5.    Prati vaš ritam spavanja
Liječnici i stručnjaci upozoravaju na važnost sna za zdrav život. Pametni satovi prate koliko spavate i pomažu vam u držanju ritma spavanja pod kontrolom. Kada uključite „stanje mirovanja“, pametni satovi prate kretanje. Iduće jutro kada ažurirate podatke s uređaja, softver će analizirati pokrete u podacima o spavanju. Na taj način dobivate bitne informacije i činjenice koje vam mogu pomoći da donesete bolje odluke za poboljšanje kvalitete sna. Ne samo da ćete se osjećati bolje, već ćete postići značajno poboljšanje u dugoročnom zdravlju.
 
6.    Prati vaš menstrualni ciklus
Ako pratite svoj ciklus, lakše će vam biti razumjeti što se događa u vašem tijelu. Unosom podataka lakše ćete opaziti potencijalna odstupanja od ciklusa i uočit ćete utjecaj menstrualnog ciklusa na svakodnevne aktivnosti kao što su spavanje i tjelovježba. Nadalje, uz menstruaciju možete pratiti i simptome menstrualnog zdravlja, ovulaciju i plodne dane i to sve uz pomoć pametnog sata.

U pravu ste ako mislite da sve to možete i uz pomoć svog pametnog telefona. Pametni telefon s aplikacijom za tjelovježbu ima sve ove mogućnosti, no pametni satovi nose se oko ruke. Koriste senzore kako bi očitali promjene u vašem tijelu i dali vam preciznije podatke. Praktični su i uz njih ne trebate nositi velike mobilne telefone da biste telefonirali, primali obavijesti, pratili svoje zdravlje i još mnogo toga. Pametni satovi nude vam sve te informacije nadohvat ruke. Za više informacija o pametnim satovima i fantastičnim ponudama kontaktirajte web trgovinu TIA Mobiteli.

mpc